Meet our Tea Master Xiao

Net als een Master Barista (voor koffie), bestaat er ook een Master Tea-Rista: een Tea Master. Een Tea Master is meer dan een theezetter, hij/zij is een ware Tea Art Specialist, kent alle smaken, heeft kennis van de herkomst, beheerst de verschillende zet- en bereidingstechnieken en het belangrijkste: kent de Oosterse theecultuur.

xiao

Meet Tea Master Xiao. Onze Tea Master is een in China opgeleide en gecertificeerde theemeesteres. Op haar zesde was zij al geïnteresseerd in thee, maar wat begon als een hobby ontwikkelde zich snel in een ware passie.

Xiao genoot wanneer de hele familie samenkwam om thee te drinken. Dat thee goed voor je is en innerlijke rust brengt, is haar van kleins af aan bijgeleerd. Niet gek, want de theecultuur is een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur.

Ondanks dat ze ook koffie drinkt, is thee haar absoluut favoriete drankje. Ze besloot een officiële Tea Master Training te gaan volgen. Na drie jaar intensieve training heeft ze er nog vijf extra jaren ingestoken om alle ins & outs van thee te leren: zo is ze bij theeplantages geweest en heeft ze wel honderden verschillende theeën geproefd.

 

Ti-Guan-Yin

 

De theecultuur

Niet alleen maakt Xiao de beste en meest verse theeën die wij ooit geproefd hebben, ze weet ook alles van de cultuur die aan thee verbonden is. In Azië is het drinken van thee dé manier om jezelf op te frissen gedurende de dag. Oosterse oudheden stellen dat het “Theïsme” ons inspireert, lichaam en geest bevordert en onze spiritualiteit laat groeien. Het vormt de Oosterse basis van een gezonde levensstijl. Xiao is het hier helemaal mee eens. ‘A Green Tea a day, keeps the doctor away’ is volgens haar niet gelogen. Drie koppen groene thee hebben een enorme positieve invloed op je algehele gezondheid.

Gunpowder

 

Xiao gelooft in de kracht van thee, zowel lichamelijk als sociaal. Theedrinken wordt vaak geassocieerd met gezelligheid. In Nederland leeft vooral de sociale kant van de theecultuur zegt ze. Het is dan ook typisch Nederlands om thee in een grote pot te zetten. In de Aziatische landen kom je dit zelden tegen.

De Nederlandse theecultuur is nog maar in de introductiefase volgens Xiao. Het drinken van thee is nog niet zo mainstream als in Aziatische landen, maar Nederlanders staan wel heel erg open voor het drinken en proberen van thee. Ook beginnen ze de gezondheidsvoordelen ervan te ontdekken, zegt Xiao enthousiast, en dit kan weleens voor een uplift in de Nederlandse theecultuur zorgen.

 

white-crysanthemum

 

Wat betekent thee voor haar?

Thee is zo veel meer dan een drankje. Het geeft ‘inzicht in het leven en zorgt voor een zen-momentje’. Zij is ook van mening dat een Tea-Rista veel meer is dan iemand die een kopje thee komt brengen. Zij moeten ware masters zijn, theeën perfect kunnen bereiden, presenteren en mensen kunnen enthousiasmeren over de positieve werkingen van thee. Alleen wanneer Tea-Rista’s de theecultuur volledig omarmen, kunnen zij dit overbrengen op anderen. De Oosterse theecultuur naar Nederland halen, dat is wat Xiao het liefst wilt.

oriental-beauty

 

Een dagje in het leven van een Tea Master?

Xiao start de dag met, je raadt het al, een kop thee. De Oolong “Da Hong Pao” is ‘s ochtends haar favoriet, omdat deze het lichaam zuivert en een eventuele ochtend-adem neutraliseert. Na haar eerste thee, start Xiao met het voorbereiden van de trainingssessie. Ze zet de thee benodigdheden klaar, weegt ingrediënten af en bereid zich voor. Xiao geniet van het overbrengen van kennis. Na de trainingssessie, bereidt Xiao theeën in de thee bar, checkt zij de voorraden en ondersteunt ze de andere Tea-Rista’s.

 

Cindy and Julia

 

Tips van de Tea Master

Alle wijsheden die Xiao in de loop der tijd heeft vergaard, heeft ze voor jullie omgezet in de volgende thee-tips.

  • Zonnesteek voorkomen deze zomer? Drink dan White Tea. Het drinken van Green Tea en Scented Tea helpt om zomers de hitte te verdrijven en in droog weer je vocht aan te vullen.
  • Iets te vettig gegeten gister of last van je maag? Probeer dan Oolong Tea: deze thee brengt je maag en ingewanden tot rust.
  • Vermoeid en toe aan vakantie? Groene thee is rijk aan vitamine C en heeft ook nog eens een anti-aging werking.
  • Voel je grieperig of verkouden? Een goede zwarte thee verwarmt je hele lichaam. Met een klein beetje honing, ben je zo weer de oude.
  • Herbal Teas zorgen voor een stralende huid. Ze fleuren tevens je humeur op. Een echte boost voor je zelfvertrouwen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.